Læserbrev

Læserbrev: Giv de frivillige arbejdsro

De jyske fodboldklubber er dybt afhængige af engagerede, frivillige kræfter. Derfor skal vi passe på, at vi ikke dræner dem med brok og krav.

”Bzzzzzzz, bzzzzzzz”. Mobiltelefonen vibrerer i vindueskarmen og lyser soveværelset op. Selv om klokken er to om natten, så er det en besked fra Messenger, som vækker den sovende fodboldtræner.

”Hvorfor er Oskar ikke med i weekenden? Hilsen Anne, Oskars mor”, lyder beskeden, som den nu lysvågne, frivillige ildsjæl kan læse i nattens mulm og mørke.

Ovenstående scenarie er et, som jeg har konstrueret til dette debatindlæg. Det betyder desværre ikke, at det er ren og skær fiktion. For rigtig mange af de op imod 30.000 frivillige, jyske fodboldledere oplever alt for ofte, at de i stedet for ros og skulderklap må bruge en stor del af deres energi på at håndtere utilfredse forældre. Trænere og ledere må stå på mål for alt lige fra at skulle forsvare, at et barn starter en kamp på bænken, til at klubben bruger for mange penge på førsteholdet.

Det er i min optik helt og aldeles urimeligt. For når nu man som forælder vælger at bruge tid på at trykke på smartphonens touchskærm eller laptoppens taster, så bør man først have spurgt sig selv om det rimelige i det, man udtrykker.

Personligt har jeg ikke mødt alle de 30.000 frivillige ledere i den jyske breddefodbold. Men jeg har talt med rigtig mange af dem. Og de siger nærmest samstemmigt, at det kan være en stor mundfuld at håndtere utilfredse forældre. At det dræner dem for energi.

Forstå mig ret: Jeg forstår sagtens, at man ønsker det bedste for sine børn. Men træneren eller lederen er bare nødt til at se på det store billede. Han eller hun er nødt til at tage hensyn til de 20 andre børn, som er troppet op til træning eller kamp med forventningens glød i øjnene. Og min overbevisning er helt klart, at alle de frivillige fodboldledere og -trænere forsøger at give hver eneste lille fodboldspiller de bedst mulige vilkår. Og når Oskar ikke er udtaget til weekendens kamp, så er det sikkert, fordi det er Sylvesters eller Daniels tur til at komme på holdkortet.

Det er også vigtigt at huske, at når man er frivillig fodboldleder eller -træner, så er man netop det: frivillig. Man gør det, fordi man har lyst. Fordi, man brænder for at gøre en forskel. Den ild må vi ikke slukke med brok og utilfredshed.

Så husk: Sæt pris på de frivillige. De gør det for spillernes, holdets og fællesskabets skyld. Alternativet er meget værre: ingen frivillige, ingen fodbold, intet fællesskab, ingen aktivitet.

Og det er der vel ingen, der ønsker.

Læserbrevet er skrevet i anledning af UEFA Grassroots Week i denne uge og Frivillig Fredag 27. september, som er hele Danmarks festdag for frivillighed. Se mere på https://folketsmoede.aarhus.dk

Annonce
frivilligeforældrestressfodboldbørnmål nex
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce